Fråga: Jag och min exman skilde oss för två år sedan. Vi har båda barn från tidigare relationer men inga gemensamma barn. Han ägde ett hus och jag ägde en lägenhet. Vi var överens om vem som skulle behålla vad. Eftersom vi var överens har vi inte upprättat bodelning. Behöver vi göra det?

Cecilia Wachtmeister: När ett äktenskap upphör på grund av äktenskapsskillnad eller dödsfall ska enligt lag och som huvudregel en bodelning upprättas. En bodelning innebär att man bestämmer hur makarnas egendom ska delas upp mellan dem. Ett undantag till huvudregeln om att en bodelning ska upprättas är då parterna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostaden eller bohag från den andra maken.

Av din fråga framgår inte om du och din ex-make hade upprättat äktenskapsförord eller inte. I mitt svar nedan utgår jag från att ni inte hade något äktenskapsförord.

Du och din man behöver upprätta ett bodelningsavtal. Bodelningsavtalet ska vara skriftligt och undertecknas av er båda. Det finns ingen tidsgräns för att begära bodelning. Emellertid kan det medföra problem om det går lång tid mellan skilsmässan och bodelningen. De problem som kan uppstå är vilken egendom som ska ingå i bodelningen och vilket värde egendomen ska anses ha.

För det fall ni inte upprättar bodelningsavtal kan din ex-makes barn, den dag då din ex-make avlider, begära att en bodelning ska ske mellan dig och din ex-makes dödsbo. Detta kan få till följd att du är tvungen att dela med dig av din egendom till dödsboet och i förlängningen till din ex-makes barn. Däremot har din ex-makes barn ingen rätt att ärva dig.