ENSAM VÅRDNAD

Den som har vårdnad om ett barn ansvarar för barnets personliga förhållanden. Det är vårdnadshavaren som har rätt och skyldighet att bestämma i olika frågor som rör barnet, exempelvis var barnet ska bo, var det ska gå i skolan, barnets sjukvårdskontakter och frågor om barnets pass. Vårdnadshavaren är skyldig att ta hänsyn till den andra förälderns och barnets synpunkter och önskemål.

Huvudregeln är att föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet. Det förekommer även att en av föräldrarna har ensam vårdnad om barnet.

Föräldrarna kan ingå skriftligt avtal om vem som ska ha vårdnaden om barnet. Socialtjänsten i kommunen kan utan kostnad hjälpa till med upprättande av ett sådant avtal. Avtalet ska godkännas av socialnämnden i kommunen för att vara juridiskt bindande.

Om föräldrarna inte kan komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnet erbjuder socialtjänsten i kommunen samarbetssamtal, i syfte att lösa oenigheter och hitta samförstånd i frågor om barnet. Samarbetssamtal är kostnadsfria och det sker ingen registrering eller journalföring i socialregistret. En förutsättning för samarbetssamtal är att båda föräldrarna vill medverka.

Om det inte är möjligt för föräldrarna att komma överens är det slutligen tingsrätten som kan besluta i vårdnadsfrågan. Innan du vänder dig till tingsrätten för ett sådant beslut är det vår rekommendation att du har ett juridiskt ombud som företräder dig och tillgodoser dina intressen.

Wachtmeister Advokatbyrå har omfattande erfarenhet av att biträda föräldrar och hantera denna typ av uppdrag.