Fråga: Jag undrar om jag och min före detta man måste upprätta bodelning i samband med vår skilsmässa.
Cecilia Wachtmeister: Utgångspunkten är att makarna i samband med en äktenskapsskillnad är skyldiga att göra en bodelning. Makarna ska då upprätta ett skriftligt bodelningsavtal i vilket det ska framgå hur fördelning av tillgångar och skulder ska ske. Bodelningsavtalet ska undertecknas av båda parter. Kan makarna inte enas om fördelningen av tillgångar och skulder kan de vid tingsrätten ansöka om att tingsrätten utser en bodelningsförrättare.
Trots att det i lagen framgår att bodelning ska ske när det döms till äktenskapsskillnad så finns ingen tidsfrist, inom vilken bodelning måste äga rum. Detta innebär att bodelning kan ske flera år efter en skilsmässa. Trots att det i lagen inte finns angiven någon tidsfrist är det oftast att föredra att bodelning sker i samband med skilsmässan.
Enligt reglerna i äktenskapsbalken behöver bodelning inte ske om makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken.
När ett samboförhållande upphör av annan anledning än att samborna gifter sig med varandra ska bodelning ske om någon av samborna begär detta. Bodelningen ska ske inom ett år räknat från separationen. Om samboförhållandet upphör genom att ena sambon avlider eller om dödsfallet inträffat inom ett år från det att samboförhållandet upphörde, ska begäran om bodelning framställas senast vid bouppteckningen.