Fråga: Min pappa är skild från min mamma och omgift med en ny kvinna. Den nya kvinnan har tre barn sedan en tidigare relation. Pappa har i ett testamente skrivit att om han dör före den nya kvinnan så kan jag och min syster välja mellan att få ta del av laglotten efter honom då han avlider eller vänta tills den nya kvinnan avlidit. Kan pappas nya kvinna i så fall testamentera bort arvet efter pappa?
Cecilia Wachtmeister: Om du och din syster väljer att avvakta med att begära ut arvet efter er far till dess även er fars nya kvinna avlidit så blir ni så kallade efterarvingar efter henne. Om ni väljer detta alternativ är det viktigt att ni redan vid er fars bortgång fastställer hur stor andel av er fars och den nya kvinnans tillgångar som kommer från honom och hur stor del som kommer från henne. Detta sker i den bouppteckningen som ska upprättas i samband med er fars bortgång.
Det som den nya kvinnan ärver efter er far ärver hon med så kallad fri förfoganderätt, om inget annat framgår av testamentet. Detta innebär att hon fritt får disponera över egendomen. Hon får däremot inte genom testamente bestämma över den egendom som hon har ärvt.
Om den nya kvinnan ändå väljer att upprätta ett testamente får hon endast testamentera sådan egendom som kommer från henne och inte den del som kommer från er pappa.
När den nya kvinnan avlidit kommer ni, med största sannolikhet, att få ta del av hennes nya testamente. Det är då upp till er att aktivt agera och göra gällande att ni önskar ta del av arvet efter er far. Gör ni inte detta utan istället skriver under att ni godkänner testamentet så har ni förlorat er rätt till arv efter er far.
Om ni väljer att avvakta med att begära ut arvet efter er far råder jag er att konsultera en jurist specialiserad på arvsrätt för att få hjälp med att fastställa storleken på er fars arv och för att tillse att ni inte undertecknar några handlingar som kan medför att ni förlorar rätten till arv efter er far.